Mijn DNA achterna by VTM

Mijn DNA achterna

De podcast ‘Mijn DNA Achterna’ vertelt het persoonlijke verhaal van  Niels De Vos. Twee jaar geleden kwamen Niels en zijn vrouw, Séverine, voor een belangrijke keuze te staan.  Ze hadden een grote kinderwens, maar er was ook een (groot) probleem.  Séverine is drager van het gen dat doofheid veroorzaakt en heeft een dove broer en zus.  Dat wil zeggen dat er een reële kans was dat Séverine en Niels een doof kindje zouden krijgen. De enige manier om dat te weten te komen, was nagaan of ook Niels drager was van dat ‘dove gen’.  Dat kon via een DNA-test.  Als daaruit zou blijken dat ook Niels drager was, dan hadden ze 1 kans op 4 op een doof kind, want doofheid is een recessieve genetische aandoening.   

In de podcast volgen we het verhaal van Niels en Séverine, vanaf het moment dat Niels beslist om een DNA-test te laten doen tot de dag waarop hij het resultaat van die test krijgt.  Het worden 6 onzekere, emotionele maanden waarin er heel wat vragen rijzen bij het koppel.  Wat als Niels ook drager blijkt te zijn?  Zetten ze hun kinderwens dan aan de kant of gaan ze toch voor een kindje?  En zo ja, kiezen ze voor de natuurlijke weg of voor kunstmatige bevruchting, om zo de kans op een doof kindje te verkleinen?  En wat is eigenlijk DNA en ‘connexine 26’, het gen dat doofheid veroorzaakt?  Hoe zit die genetische overdracht in elkaar en zal de mens dat proces in de toekomst kunnen beïnvloeden?  

Verder gaan we ook in op doofheid. Hoe is het om doof te zijn en je leven in stilte door te brengen. We spreken met Christophe (de dove broer van Séverine), met Bart Verheyden (doof geworden op latere leeftijd en werkend voor Doof Vlaanderen) en ook met Stijn Coninx. Hij heeft 4 kinderen waarvan er 3 doof geboren zijn. 

 

Kategori: Vitenskap og Medisin
 • - S1E5: Mijn DNA Achterna: Jozefien
  Thu, 24 Nov 2022
 • - S1E4: Mijn DNA Achterna: Stijn
  Thu, 17 Nov 2022
 • - S1E3: Mijn DNA Achterna: Bart
  Thu, 10 Nov 2022
 • - S1E2: Mijn DNA Achterna: Christophe
  Thu, 03 Nov 2022
 • - S1E1: Mijn DNA Achterna: Claudine
  Thu, 27 Oct 2022
Vis flere episoder

Flere podkaster innen vitenskap og medisin

Flere vitenskap og medisin internasjonale podcaster